11.6.16

FRANJA - 1. DIO

ŠTO JE FRANJA?

Partizanska bolnica Franja je bila tajna partizanska bolnica koja se tijekom NOB-a nalazila u brdima iznad sela Novaka u okolici mjesta Cerkno u zapadnoj Sloveniji. Bolnica je osnovana 1943. godine te je od svojeg osnutka kroz bolnicu prošlo preko tisuću ranjenih vojnika, a tijekom cijelog rada umro je 61 pacijent. Osobito se pazilo da neprijatelj ne otkrije bolnicu tako da je postojala posebna postrojba koja je skrivala i najsitnije tragove koji su nastali prilikom prebacivanja ranjenika zavezanih očiju noću do baraka. Bolnica je od strane Slovenije 2000. godine nominirana za upis na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Po bolnici nazvan je jedan od najpoznatijih i najdugotrajnijih biciklističkih maratona u Sloveniji.



MARATON FRANJA

Prvi biciklistički maraton FRANJA održan je 1984. godine i od tada se svake godina održava sredinom lipnja. Start i cilj su u Ljubljani.
Kažu da je to "must do it" svakog ozbiljnijeg biciklista - rekreativca, nešto kao auto-škola. "Ako ne odvezeš Franju kao da i nisi postao biciklist".
Maraton Franja vozi se u dvije duljine i to od 156 km i 97 km, a ova kraća utrka je među biciklistima poznata kao "pussy". Vjerujem da Vam je jasno zašto.
Na ovom jubilarnom 35. maratonu Biciklistički Klub "Roda" Sisak nastupit će sa 7 natjecatelja i to Željko Jambrović, Branimir Brbot, Filip Kosić, Dubravko Knežević, Saša Kulauzović, Dražen Pranjić i moja malenkost, a kako sam član i Triatlon kluba X Podstrana to će pored mene TK "X" imati ukupno 4 natjecatelja (Ana Aljinović, Ante Vuko, Dario Kučić i Josip Grepo.
Za BK "RODA" Maraton Franja predstavlja nešto što čekamo godinu dana, za ovu utrku se pripremamo, brusimo formu, odričemo se nekih stvari. Franja je za nas mitska utrka kojoj se redovno vraćamo tako  će našem predsjedniku Željku Jambroviću -ova utrka biti 13. na kojoj je nastupao.

PROFIL STAZE

Ja se ove godine vraćam ponovno na utrku, a koju sam prvi puta vozio 2014. godine. Tada sam 156 km provezao za 5:09:10 h te se nadam da će ove godine rezultat biti daleko bolji.
U iščekivanju putovanja prema Ljubljani obavio sam svoje redovne subotnje zadatke (šetnja dečki, doručak, tržnica) kako "poduzeće" ne bi trpilo dok sam na putovanju.
Dogovor je da se kreće u 12 sati, a ekipa će me pokupiti u Jazveniku.
Moja BJUTI (moj bicikl Cervelo S3) je spremna i krećemo prema Ljubljani, odnosno prema BTC Ljubljana gdje podižemo startne brojeve i pakete te nakon toga odlazimo u Prenočišće gdje ćemo spavati.
Što će sutrašnji dan donijeti budemo vidjeli, ali ono što je meni bitno je da svi sretno završimo utrku, a vrijeme koje ćemo imati je nebitno. Bitno je da se svi dobro zezamo i da se družimo.