29.1.17

#1 HALFMARATHON - VARAŽDIN


Kada me je jedan moj sportski prijatelj pitao koji mi je sportski motiv u 2017. godine uopćenito sam mu odgovorio "Nekoliko trkačkih utrka i poneka triatlon utrka." Nisam ništa konkretno rekao, ali samo zato što neke stvari želim ostvariti prvi. Kako godina završava tako se u prosincu sređuju "računi" i prave se novi. Tako sam i ja u prosincu 2016. godine analizirao svoja sportska natjecanja i postavio si neke nove motive za 2017. godine. Motiv mora postojati. Sportaš mora znati zašto se odriče, zašto trenira i čemu se nada. Ti motivi trebaju biti realni i ostvarivi uz određeno "žrtvu". Ja sam svoj sportski rokovnik ispunio sa nekoliko sportskih motiva, a današnja utrka je dio toga.
Naime, vezano za trkački dio 2017. godine motiv je slijedeći: "U svakom kalendarskom mjesecu otrčati barem jedan polumaraton na službenom natjecanju". Tu mi nije bitno da li se radi o cestovnom trčanju ili trail trčanju. Isto tako, mogu u određenom mjesecu otrčati i više službenih utrka. Bitno je svaki mjesec u trci otrčati 21 km.
Da bi to ostvario današnji polumaraton u Varaždinu mi je prva utrka na mome putu 12/12. Po hladnom vremenu (-5) sa povremenom posolicom 100-njak zaljubljenika u trčanje startalo je na 1. Zimskom polumaratonu u Varaždinu. 
Staza je bila asfalt u cijeloj dužini i u potpunosti ravna. Trčalo se po dva kruga od 10 km, a specifičnost utrke je "starosni hendikep". To znači da nije bio zajednički start već se startalo po kategorijama s time da su najstariji krenuli prvi, a zatim su se pomicale kategorije prema mlađima. Start moje grupe je bio u 10:18 h.
Iako sam istrčao brojne polumaratone ovaj mi je bio poseban po jednoj stvari, a to je na utrci ne natjecati se. Naime, trener je predvidio ovu utrku kao test trku u kojoj bi sudjelovao na službenom natjecanju (kompromis meni), ali bi odradio njegov plan, a to je trčati u određenom tempu i ne prelaziti određeni broj otkucaja u minuti.  Moram priznati da je ovaj zadatak bio za mene motivirajući, jer sam do sada svaku trku trčao "na nož", tj. do maksimuma. 
Sav onaj adrenalin kao i činjenicu da me prestižu i lošiji trkači od mene trebao sam potisnuti i otrčati po zadanim parametrima. 
Ali utrka je gotova te mi je za završetak utrke trebalo 1:57:01.  Otrčao sam istu u zadanom tempu i to je potpuno novo iskustvo za mene. 
Uglavnom prvi polumaraton je otrčan i idemo u veljači po drugi.

NEKOLIKO SA SLIKA SA UTRKE






MOJE CURE I MOJI NAJVEĆI NAVIJAČI


GARMIN - PREGLED UTRKE