7.3.18

SVJETSKO PRVENSTVO U PLIVANJU U HLADNIM VODAMA - TALLINN 2018

Pijesak se na meni još nije niti isprao, a već sam pakirao stvari za novu destinaciju, odnosno za novu trku. Iz Sahare sam se vratio u nedjelju prije podne i nakon ručka i «uštimavanja motora» u bazenu pakirao sam se Svjetsko prvenstvo u plivanju u hladnim vodama, gdje kao jedini predstavnik Republike Hrvatske i kao prvi Hrvat u povijesti  nastupam u disciplinama 50, 100, 200 slobodno i 25 m delfin. Pliva se u samoj luci u Tallinnu te je temperatura mora oko O stupnjeva.
Ovo putovanje mi je jednako drago, jer sa mnom ide moja Direktorica utrka te će ovo biti jedno romantično-sportsko putovanje nas dvoje iako ovaj put moram dati sve od sebe s obzirom da je Ona sa mnom.
Putovanje započinjemo u Zagrebu te preko Frankfurta idemo prema Tallinnu te dolazimo u Tallinn u 12 sati. Nakon čekiranja u hotelu i podizanja akreditacije odlazimo u šetnju Tallinnom. Tallinn je predivan grad sa puno starih kuća i njegova arhitektura je mješavina starih stoljetnih kuća i modernih zgrada i trgovačkih centara.
Nakon šetnje odlazimo u jedan restoran koji se nalazi u zgradi koja je stara preko 600 godina i u njoj poslužuju samo srednjevjekovna jela. Cijeli ambijent je u tome znaku tako da sam popio njihovo domaće pivo sa medom. Nakon ručka i kave i jednoj od brojnih malih kafića odlazimo u hotel gdje se pripremam za prvi dan natjecanja.
PRVI DAN – utorak, 6. 3. 2018. godine
Danas plivam 25 m delfin i 100 slobodno.  U jutro je na programu 25 m i samo natjecanje počinje u 11 sati. Prije početka natjecanja bio je prigodan program otvorenja i kada sam razvio hrvatsku zastavu po ramenu me potapšao jedan Slovak i upitao koliko nas je ovdje. Ja sam mu odgovorio da sam samo ja natjecatelj i da mi je u pratnji supruga, a on je odmah me zamolio da se slika sa mnom. Čovjek me je gledao onako sa puno suosjećanja, a u razgovoru sa njime dobivam podatak da se ovim sportom u Slovačkoj bavi preko 2000 plivača i da ima nekoliko klubova. U Hrvatskoj pored mene mogu reći da znam joj 3-4 plivača koji plivaju s time da dvojica od njih žive na moru. Ja sam se u tome trenutku osjećao kao Jamajčanska reprezentacija u bobu na zimskim olimpijskim igrama.
O kakvoj popularnosti se radi vidi se u činjenici da je na ovom Svjetskom prvenstvu prijavljeno 1386 plivača iz 40 država svijeta, a našu Domovinu predstavljam ja kao natjecatelj i moja B kao pratnja i pomoć.
Prije samog natjecanja slikao sam se sa osnivačem i predsjednikom Svjetske plivačke organizacije za zimsko plivanje i nositeljem nekoliko Guinness-ovih rekorda Ramom Barkaiem.
Prije samog starta na 25 m delfin osjećao sam veliko nestrpljenje i tremu s obzirom da je ovo ipak temperatura vode u kojoj se nisam često kupao tako da nisam bio siguran kako je mi tijelo reagirati. Međutim, dok sam čekao svoj red i kako su se smjenjivale grupe plivača tako je trema prolazila pa sam svoju dionicu otplivao najbolje što sam mogao sa vremenom od 11:48 sec i s time vremenom završio sam na 12. mjestu u svijetu u svojoj kategoriji (ukupni pobjednik je iz moje kategorije)
Nakon kratkog odmora i laganog ručka ponovno je došao novi start, a to je 100 m slobodno. Iako je bilo lijepo sunčano vrijeme, hladnoća nije popuštala, a ukupnu temperaturu zraka povisivao je vjetar koji je puhao sa Baltika. Sada sam bio u potpunosti koncentriran i nakon prijepodnevne adaptacije na hladnoću 100-ku sam otplivao sa vremenom 1:23 min te sam završio na 9. mjestu u svojoj kategoriji.
Start kod ovakvog plivanja nije uobičajeni sa skokom sa startnog bloka već iz vode pri čemu jednom rukom se držimo za stepenice, a druga ruka mora biti ispružena ispred tijela s time da rame te ruke treba biti ispod površine vode.
Ukoliko se starta sa ramenom iznad površine vode na ukupno vrijeme plivanja dodaje se 5 sec kazne.
Nakon plivanja uslijedilo je grijanje u toploj kupki koja se nalazi uz samo kupalište, a topla voda se postiže grijanjem grijalice na drva. Nakon utopljavanja uslijedilo je oblačenje u velikoj garderobi koja je na isti način zagrijavanja.
Dan je završio kratkom šetnjom po Tallinnu i večeri u drugom poznatom restoranu Peppersack.
Nakon šetnje u tijelu sam osjećao još hladnoće tako da smo nakon večeri otišli u hotelsku sobu i pod poplunima čekali slijedeći dan i novo natjecanje. J
DRUGI DAN – 7. 3. 2018. godine
Cijelu noć sam se patio, jer je očito ono što se trebalo dogoditi prije tjedan dana u Africi dogodilo se tijekom noći. Cijelu noć sam proboravio na wc-u uz velike bolove u trbuhu.

Dan je osvanuo sunčan i prelijep, ali je bilo dosta hladno te je Barbara usprkos toga čekala pored plivališta, a ja sam otišao na razgibavanje. Startao sam u 27. grupi po redu i 50 m sat otplivao za 31.26 sec te sam sa ovim vremenom zauzeo 7. mjesto u svojoj kategoriji na svijetu. Ja sam na ovom natjecanju dopista dao sve od sebe, a što govore vremena plivanja i mislim da sam dostojno predstavljao našu Domovinu, ali ovi dečki plivaju fantastično i u ovakvim ekstremnim uvjetima.
Na žalost, bolovi u želudcu su bili preveliki i nisam htio riskirati, a ako još tome dodadam da bi Barbara trebala cijelo poslije podne čekati pored plivališta za start 200 m slobodno, a u kojoj disciplini na žalost ne mogu očekivati neki poseban plasman dogovor je pao da ću otkazati navedenu disciplinu i otići u hotel se zaliječiti, jer sutra imamo po programu izletu u Helsinki.
Ovime se posebno zahvaljujem svojoj B koja je bolesna sa gripom stajala pored plivališta i u svakom plivanju me je bodrila te joj je sigurno bilo hladnije nego meni u vodi.