7.7.18

DRŽAVNO PRVENSTVO U DALJINSKOM PLIVANJU NA 5 KM

Pred start utrke

Nije prošlo niti 5 dana od uspješno završene Ironman utrke, a «karavana» ide dalje. Prije nekih 30-ak dana prijavio sam Matiju Luku i sebe za Državno prvenstvo u daljinskom plivanju na 5 km, a koje se održavalo u Zadru, ali kada sam prijavljivao iskreno nisam mislio da ću ići. Jednostavno već nekoliko godina pokušavam se «vratiti» u daljinsko plivanje, ali svaki put mi se nešto «ispriječi» tako da sam propuštao utrke jednu za drugom. Prije nekih 15 dana moj prijatelj Dražen Adžić na facebooku objavljuje najavu za utrku i jednostavno odlučujem doći. Start utrke je u 9 sati pa iz Skradina gdje se trenutno nalazimo do Zadra imamo sat vremena vožnje tako da dolazimo oko 8 i imamo dovoljno vremena popiti kavu i pripremiti se za utrku. Moje srce u Zadru pred start utrke počinje drugačije kucati. Vidjeti svoju plivačku ekipu nakon nekoliko godina poseban je osjećaj. Svi smo godinu-dvije stariji, ali su nam srca mlada i još uvijek utrkama pristupamo sa onim posebnim sjajem u očima. 
Moja plivačka ekipa
Pred sam start utrke organizator je pustio našu himnu i moram priznati da kada himna svira pred sportsko natjecanje napunim se adrenalinom i jednostavno postajem drugačiji. Skok u moru, posljednji dogovor sa Matijom i počinjem se rasplivavati. Starter je točno u 9 startao sa utrkom  i više od 80 natjecatelja kreće u prvi od 4 kruga koliko se plivalo na plaži Kolovare u Zadru. Pokušavam držati što bolji tempo, ali jednostavno nedostatak dugačkih i jakih plivačkih treninga mi onemogućava da pratim svoju konkurenciju i uskoro ostajem sggam. Prvi krug prolazi u ispitivanju staze, smjera valova i struja tako da u drugom krugu pokušavam držati tempo prvoga kruga. Pored mene plivaju dvojica plivača, iza nas nema nikoga, a ovi bolji su daleko naprijed tako da mi nema druge nego sam plivati pa što bude. U trećem krugu valovi počinju malo jačati, ali ne toliko da bi na bilo koji način smetali osim što je preglednost staze i drugih plivača smanjenja tako da ne znam više gdje je tko na stazi. Pred kraj trećeg kruga spajam se dvojicom plivača ispred sebe i ne želeći trošiti bespotrebno energiju puštam ih ispred sebe, a ja plivam za njima. U daljinskom plivanju «draftanje» je dozvoljeno i na taj način smanjujem puls i štedim energiju pripremajući se za posljednji krug. Ulazim u 4. krug bez nekih posebnih bolova ili umora i moram priznati da sam i sam sebe iznenadio stanjem u kojem se nalazim, a posebno da ne osjećam nikakav umor iako sam 5 dana ranije patio na iroman utrci. Zadnji krug vrlo brzo prolazi i utrku završavam u vremenu od 1 sati i 10 minuta. S obzirom da je staza nešto smanjenja (plivalo se oko 4500 m) izuzetno sam zadovoljan s vremenom, jer ovo vrijeme i vjerojatno ono da se plivalo na 5 km bilo bi u rangu mojih najboljih vremena kada sam se bavio samo daljinskim plivanjem. Matija Luka završava utrku sa vremenom 59:28 min i s time vremenom ima normu za ulazak u Hrvatsku reprezentaciju daljinskog plivanja.
Još uvijek sam pod dojmom cijele utrke i druženja prije i nakon nje. Doista je lijepo biti sa svojom starom ekipom i iako sam «lutao» drugim sportovima posebno lijepo se vratiti doma. Doma u more. Doma u daljinsko plivanje. 


GARMIN PROFIL PLIVANJA
Dražen Adžić i Hrvoje Bailo
Klara Ana, Matija Luka i ja
Siniša Staničić i ja
Cure iz KDP Donat
Tata i sin