14.12.21

ROBIJEVI "vrtni radovi"


Nakon što sam se vratio iz Slovenije sa bike vikenda život se nastavio u «laganom ritmu». Ljeto je bilo u punom zamahu, mi smo uživali u kući, tek – toliko smo otišli na more, jer majstori, posao, stres oko adaptacije i sve ostalo nije nam dalo da se odmorimo kako treba. Ja sam uživao na svojim coffee ride, Barbara se posvetila nekim drugim aktivnostima (počela je vrtlariti) i tako je vrijeme prolazilo.

I u takvoj lijepoj svakodnevnici dobivam poruku od Robija Buterina iz Novigrada: «Idući vikend okopavam vinograd. Pripremio sam sve za vrtne radove pa dođi i pomogni.» «A jebem ti, ljeto, okopavanje vrta. Uf, kako se iz toga izvući?», a onda dolazi i ostatak: «Malo se šalim, ovo je biciklistički vikend i idemo se voziti i družiti.»

- «Barbara, opet sam dobio poruku za vožnju»

- «Kad ideš?»

- «Idući tjedan, petak do nedjelje.»

- «Aj»

- «Kako misliš «Aj»?»

- «Tak. Odi na vožnju»

- «Jel se ljutiš?»

- «Odi na vožnju, konačno ću se odmoriti i od tebe i svih. Jedva čekam vikend sama provesti.»

-«Jel se ljutiš??»

- «Odi na vožnju.»

I onda sam otišao za Novigrad, ali nisam bio siguran jel se ljuti ili ne. Tamo opet djelomično poznata ekipa; Apolonio i Gašpar – slovenci sa DOS-a, Dunja – vrhunska biciklistkinja iz Slovenije, Zupi, Agata, Robi i bračni par Heged iz Varaždina (iako je Ivan puno veći i jači, njegova supruga Andrea je ipak brža biciklistkinja J). Ovo je ekipa koja je spavala kod Robija, ali su nam se tijekom vikenda na vožnjama pridružili i Ivan Čular i Šime – predsjednik BK Benkovac. Vrhunska ekipa. Vrhunski sportaši, a Robi odličan domaćin. Tjedan dana ranije specijalno se uputio u Pazarište i osigurao dovoljnu količinu Velebitskog piva. Treba mišiće opustiti nakon «vrtnih radova».

Iako sam u petak planirao odmah krenuti u jutro, nešto me zadržalo tako da sam stiskao gas da stignem na vožnju koja je bila planirana za «zvizdan». Prvi dan bio je uvertira za ono što nas je čekalo u subotu. Prvih 80 km u petak sa penjanjem na Sv. Rok i prolazak pored rodne kuće Luke Modrića. 

Pred uspon na Sveti Rok

Ukupno preko 1000 m el. gain, ali tko to broji kada je pogled sa Velebita bio spektakularan. Povratak preko Obrovca i «paketić» uz Zrmanju. Povratak Robiju. Večera. Novigradski pršut i sir. Rižoto. Tijesto sa umacima. Voće. Robi, za prvi dan «čista petica». I onda je krenuo sa prezentacijom rute. Jebem ti, mogao sam ostati doma. Biti sa Barbarom. Sami. Puni strasti. A ja slušam rutu i sve ne vjerujem. 

"Paketić" u Obrovcu
Peglanje po Lici

Kava poslije Karlobaga

Dakle plan je slijedeći: Polazak u jutro oko 8 iz Novigrada, pa Obrovac i 19 km penjanja na Velebit (Prezid), spuštanje u Gračac i peglanje do Gospića. To je prvih 100 km. U Gospiću odmor. Tu smo stali preko sat vremena i dobro se napunili ugljikohidratima. Pizza, rižoto, palačinke, pivo, kava, sokovi. Tko je što htio. I onda uspon na Baške Oštarije. Spust sa Baških Oštarija prema Karlobagu. I onda od Karlobaga magistralom do Novigrada. Ukupno 220 km i preko 2000 el. gain. 

Mogu reći, da smo doista vozili predivno. Na čelu smo se izmjenjivali, svatko sa svakime je vozio. Priča. Na vrhu brda čekanje i obavezno fotografiranje. Gdje nam je bilo lijepo tu smo stali. 

Pogled sa Baških Oštarija

I onda se poslije Karlobaga Zupiju nešto desilo. Samo u jednom trenutku je počeo pojačavati tempo tako da smo Agata i ja zaostali za ekipom. A onda je Agata zaostala za mnom. A onda je Robi popizdio i vratio se po Agatu. I onda smo se svi skupili, a Robi je dalje bio napižden. I onda nas je poredao u parove i zadnjih 50 km smo vozili kao njemački penzioneri. Gledajući more i razgovarajući o prolaznosti života. Ukupno vrijeme vožnje je bilo nešto malo više od 7 sati. Taman da se stignemo prije večere okupati u moru. I uživati u pivu. Prvo sam popio, a da nisam niti bio svjestan toga. Drugim sam ugasio žeđ, a nakon kupanja i uz večeru treće je palo što bi rekli «kao budali šamar.»

Pag

PaA što sutra planiraš crni Robi? Sve sam se nadao da će to biti vožnja od nekih 20 – 30 km i da će nas potjerati doma, ali ne. On mora biti kao Zupi. Jer Ako Zupi ima coffee ride od 80 km Robi će imati coffee ride preko 100 km i preko 1000 el. gain. Dakle, Novigrad – Pag – Novigrad.

Pag u pozadini

Ali vrijedilo je svakog metra. Vrijeme je bilo predivno, a kava u Pagu onak. Ništa posebno. Ali je zato društvo bilo vrhunsko.

Opet predivan vikend za pamćenje i stvarno vrhunska ekipa. A tek je 7. mjesec i «pari mi» da će biti još neka vožnja. Ne bilo kakva vožnja. Epic vožnja definitivno. Opet je Zupi organizator, lokacija Slovenija. Dakle, patnja…

Rodna kuća Luke Modrića

One zgodne, a ja debeli