6.1.18

TRI KRALJA NA HRASTOVICI ILI ŠETNJA HRASTOVAČKOM GOROM

Subota. Zima. Snijeg. Hladnoća. Tri kralja. U jutarnjim satima na graničnim prijelazima očekuje se egzodus Hrvata koji autima punima sarme i skijaške opreme žure prema europskim skijalištima. Ovo je samo djelomično točno, jer je jutro osvanulo sunčano i toplo za ovaj dio godine. Predivnih 16 stupnjeva u zraku i varljivi osjećaj dolaska proljeća. Oni koji se nisu uputili na neko od europskih skijališta, a okupljeni su oko Sisačke divlje trkačke lige, TK Petrinja ili BK Roda našli su se u selu Hrastovica ispod Hrastovačke Gore kako bi predivan temperaturno proljetan dan proveli u šetnji Hrastovicom.
Na samom startu okupilo nas se preko 35 planinara svih uzrasta te smo u pratnji imali i tri psa, od kojih je jedan (crno-bijeli) poznat svim Hrastovačkim planinarima, jer taj pas redovno dočekuje planinare i sa njima odlazi u planinske šetnje Hrastovačkom Gorom.
N vrhu Hrastovačke gore , u planinarskom domu dočekao nas je dežurni u domu Saša Grahovac koji nam je skuhao domaći planinski čaj od trava koje se beru po samoj Gori, ali i na drugim lokacijama na kojima petrinjski planinari odlaze.
Kako vrijeme u prirodi brzo prolazi, a još brže kada je atmosfera vesela i u dobrom društvu nismo niti primijetili da smo po Gori hodali preko 2,5 sata, ali nikome to nije bio problem. Nakon šetnje i obvezne okrijepe u jednom od prirodnih izvora vode u mjestu Hrastovica uputili smo se svatko svojoj kući fizički umorni, ali napunjenih baterija. Do neke nove šetnje.