8.1.23

Pogled preko ramena, Rapha #festive500 i planovi za 2023 !

Paketich ride - Pepsi i espresso


Kažu da ne treba gledati unazad već naprijed i u potpunosti se slažem sa time, ali da si postavim neke ciljeve u narednoj 2023. godini trebam ipak analizirati proteklu. I kako to najbolje napraviti nego onime čemu posvećujem zadnji tjedan u godini i tako unazad 5 godina. Da, to je Rapha #festive500 izazov. Za one koji ne znaju o čemu se radi, ukratko to je vožnja od najmanje 500 km od 24. 12. zaključno sa 31. 12., a može se voziti ili vani (to je moja opcija) ili na trenažeru ili kombinacija ovih dviju vožnji. Ja sam ovom izazovu posvećen već 6. godinu (ove godine startam po 6. puta) i nekako to je ušlo u našu obitelj kao tradicija. Naravno, vožnje planiram ili ranom zorom ili navečer, odnosno kada dođem u priliku da „ukradem“ dnevno sat ili dva od obiteljskih događaja i obiteljskih druženja (ponekad je to teško, ali tko želi nešto postići nađe i način).

Kao i svake godine uvijek prvi – drugi dan krenem malo jače, odnosno pokušam napraviti što više kilometara kako bi izazov držao pod kontrolom na način da me ništa ne spriječi u njegovom ostvarenju.

Tako sam i ove godine napravio preko 200 km u prva dva dana i znao sam da i ove godine imam završen izazov. Ostalo je bila rutinerska vožnja s time da sam treći dan vožnje pao sa bicikla (na kružnom toku sam se okliznuo, ali niti meni niti biciklu nije ništa bilo). Ove godine vrijeme me je i poslužilo tako da sam izazov završio u 6. danu (ukupno 9 vožnji u 5 dana). Kao i svih dosadašnjih vožnji do sada prije samog izazova kupim si kapu Rapha #festive500 i ne otvaram je do prvog dana slijedeće godine. To je trenutak kada ju po prvi puta stavljam na glavu kao nagradu za uspješno okončanu sezonu i izazov. 

Iako je ponekad teško izaći iz tople kuće i krenuti po vjetru, kiši, hladnoći, mokroj i ponekad zaleđenoj cesti na vožnju to je ono što me jača. To je ono što volim. To je trenutak kada u trenucima opće histerije oko blagdana pronalazim mir i gdje na biciklu meditiram. Završavam u glavi sve poslove, evociram lijepe uspomene iz godine i radim planove za slijedeću. I zato ću svake godine koliko god budem mogao voziti ovaj izazov. To je vrijeme za mene i moje misli. To je vrijeme koje ljubomorno čuvam i iako mi je ponekad teško voziti sam to sam ja. Vuk samotnjak na biciklu. Barem zadnji tjedan u godini. 

Protekla 2022. godina bila je zanimljiva. Ne mogu reći da je bila vrhunska, jer to nije, ali svakako da sam zadovoljan. Tijekom te 2022. godine privodili smo kraju obnovu kuće i kako je godina odmicala to se moj stres oko majstora smanjivao, a većinu posla preuzimala je Kraljica. Unutarnje uređenje i opremanje je bilo njezino. Ja sam bio zadužen za financije tako da je to jedan od razloga što nisam vozio onoliko puno koliko sam htio. Međutim, u konačnici ostvario sam jedan od svojih biciklističkih ciljeva, a to je vožnja od Siska do Jajca, tj. 220 km. To je bila prva ruta Zupijeve i moje vožnje po Bosni (o tome sam pisao blog). Pored toga, ostvario sam još jedan svoj cilj, a to je jednodnevni odlazak na more biciklom. Bilo je to na jedan od najtoplijih dana u godini kada sam vozio od Siska do Obrovca u kontinuitetu od 270 km. 

Sisak - Obrovac, zadnji odmor u Gračacu 

To mi nije najduža jednodnevna vožnja, ali sigurno je jedna od najtežih, jer sam vozio sam i zadnjih 30-40 km sam zbog početničke greške u planiranju hidratacije u potpunosti dehidrirao, a što je rezultiralo općom malksalošću dan kasnije kada sam trebao voziti preostalih 60 km od Obrovca do Dubravica (selo iznad Skradina). Tih 60 km sam vozio preko 3 sata sa stajanjima svakih 5 km. Dva puta sam povraćao, nekoliko puta sam silazio sa bicikla i ležao u travi po nekoliko minuta da dođem sebi i iako sam mogao zvati prijatelje da dođu po mene (braću Marenzi iz Skradina) pomalo sam došao do kuće i kada sam se Kraljici javio da sam stigao legnuo sam spavati i spavao sam nekoliko sati kao oduzet. 

Pored ovih vožnji kao i godinu prije bio sam počašćen da budem Zupijev gost u Sloveniji. Tri predivna biciklistička dana u „Beloj Krajini“. Bela Krajina u Sloveniji, a u Hrvatskoj to je Gorski Kotar te ih rijeka Kupa dijeli. Kao i svake godine Zupi je ispao vrhunski domaćin te smo imali smještaj u privatnoj kući nekih 20 m od rijeke Kupe, 5 m od kafića. Za razliku od 2021. godine kada smo puno više vozili prošlu godinu bio je čisti hedonizam. Prvi dan druženje uz roštilj, kupanje u Kupi i planiranje rute za slijedeći dan. Drugi dan Zupijevog tradicionalnog druženja u Sloveniji proveli smo u vožnji Belom Krajinom od nekih 120 km, a nakon vožnje odmor u Kupi bio je neprocjenjiv. 

To je trenutak kada smo se poslije vožnje onako umorni bacili u Kupu i dok smo se brčkali vrijeme se tako pogoršalo da je počela padati tako jaka kiša da je to bilo nezamislivo. Međutim, to je bio veličanstven trenutak kada smo se svi koji smo tamo bili nekako još više povezali i siguran sam da će svi taj trenutak pamtiti kao jedan od boljih u svojih vožnji protekle godine. Treći dan bio je coffee ride, a kako nikada nisam bio u Lukovdolu – rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića moj je prijedlog bio da odemo tamo i vidimo njegov spomenik. Da, ne mogu si pomoći. Gdje god idem gledam da obiđem jedan spomenik iz NOB-a, ali neću sada o tome, jer sam dužan opisati 3 spomenika koje sam posjetio 2022. godine.

Protekle 2022. godine sam se opustio. Nabacio sam nekoliko kila, nisam se uopće trkao niti u jednoj disciplini i konačno je vrijeme da to promijenim u 2023. godine, jer sada više nemam izgovora obnovom kuće. Kako bi rekao Zvonko Bogdan „život teče u laganom ritmu“ i vrijeme je da ubacim neki red i stegu u svoj život ponovno te da prionem malo ozbiljnijem pristupu sportu. Bilo je u 2022. godini još predivnih vožnji od kojih izdvajam vožnju sa Vecom, Blažom i Dejanom na Kozaru, zatim su mi u posjetu došli iz Beograda Marko i Stefan pa sam ih provezao svojim krajem te sa sa Kraljicom bio na planinarskom vikendu u Nassfeldu, ali naravno da sam ponio i Helgu pa sam i tamo vozio. Uglavnom, bilo je sve skupa odlično.

Blaž, Vec i ja na Kozari (240 km ride)

Nassfeld
Stefan i Marko

Kako godine prolaze osjećam da ne mogu svaki dan trenirati, ali imam želju. Osim onih biciklističkih vožnji ponovno sam pronašao motiv u plivanju. Duuugom plivanju. I iskreno baš uživam. Kada imam duže treninge Kraljicu više ne zamaram nekim glupostima i vrijeme je da i nju pustim malo na miru. Kraj godine sam završio sa treningom 80 x 100 free (stp 1:50 min, tempo 1:29 min). Počeo sam sporadično uživati u dobrim cigarama tako da nakon svega trebalo mi je nekoliko dana da mi se sve misli slegnu i da si konačno postavim ciljeve za 2023. godinu. Oni su sportski i „hedonistički“ pa kako bi mogao kao i prehodnih godina raditi analizu 2023. godine trebam ih postaviti jasno da vidim da li sam ih uspio ostvariti. Pa eto, moji ciljevi za 2023. godinu su:

1.  svaki dan fizička aktinost pa barem 20 min šetnje  - želim da mi Garmin profil bude popunjen sa 365 aktivnosti

2.     svaki dan šalica čaja  - o kavi ne trebam ništa pisati, jer je to strast

3.     svaki tjedan jedna dobra cigara

4.     odvesti ove godine barem 10.000 km biciklom (proteklu sam završio sa 8.000 km)

5.     sa Zupijem ponovno imati „naš“ biciklistički tour – ove godine imam novu rutu od nekih 8 dana

6.     voziti barem 30 dana izvan poznatih biciklističkih staza

Ovdje moram malo zastati i dopuniti: Plan je da tijekom 2023. godine vozim barem 30 vožnji na nekim novim lokacijama, a već imam u planu jedan biciklistički kamp, zatim sa Brbom jednu vožnju izvan RH te sa Kraljicom idem na jedno lijepo romantično putovanje, a koje uključuje i jednu ozbiljnu i totalno cool biciklističku utrku.

7.     jednu posebnu plivačku utrku

I ovdje moram dodati da sam u vrijeme kada sam pisao ovaj blog uplatio kotizaciju za utrku, ali dok mi ime ne osvane na startnoj listi ne objavljujem javno ništa. Kao i svaki put Kraljica će biti oduševljena na drugu informaciju. Prvi puta kada joj nešto kažem ostatak razgovora je njezin. Ja šutim i slušam. Ovo je nešto što si priželjkujem već nekoliko godina i nadam se da ću uspjeti upasti na startnu listu. Trka nije u RH, pored domaćina kojih može biti oko 1500 dozvoljeno je da starta još 1300 stranaca s time da se ta kvota popuni u jednom danu. Da, utrka od cca 3000 plivača.

8.     sa Zupijem imam plan za biciklističkom pričom života i bio bih zadovoljan da to ostvarimo ako ne u ovoj onda u ovoj i slijedećoj godini 

9.     punooo paketich ride sa Vecom, ali i konačno zajednički odlazak na kupanje u Senj biciklima

A što je sa triatlonom? Triatlon je predivan. Ja ga volim i biti će što će biti. Ja se održavam i u svakom trenutku sam spreman odraditi half ironman tako da ću o triatlonu odlučivati spontano.

10.  nekoliko putovanja sa Kraljicom i barem jedno duže sa cijelom obitelji


Već nekoliko godina Kraljica me zeza da su mi ruke atrofirale, jer ništa fizički sa rukama ne radim niti ih treniram tako da sam odlučio ove godine u sklopu priprema za plivanje ubacivati funkcionalne treninge snage te naučiti boksati.

Prvi dan vožnje








Zadnji paketich ride 2022

A sada je vrijeme da se prepustim da vrijeme pokaže što sam ostvario, a što će ostati samo želja i plan.