14.8.16

AMERIKA 2016 - St. Louis

Put od Chicaga prema našoj 4. destinaciji, a to je St. Louis dug je oko 500 km te nas je na samom početku puta pratio takav pljusak da sam pomislio u nekoliko navrata stati na odmaralištu i pričekati da se kiša ispada. Međutim, taman kada sam pomislio stati kiša je prestala i počelo se probijati sunce tako da smo prvi odmor napravili nakon 300-njak kilometara u Springfieldu. Vožnja po američkim autocestama je sasvim drugačija nego po našima. Promet je "tečan" i nema nekakvih ispada. Ovdje nitko nikome ne blica, ne "zabija" se u zadnji kraj već svi voze svoju vožnju i ako se u lijevoj traci nalazi i sporije vozilo oni iza njega ne poduzimaju sve da ga "izguraju" sa ceste već ga obiđu sa desne strane i voze dalje.
Međutim, vratimo se na St. Louis. St. Louis je grad u saveznoj američkoj državi Missourri te je osnovan 1773. godine od strane francuskih kolonijalaca. Grad danas ima oko 355.000 stanovnika te se smatra da je u gradu izgrađen i prvi neboder na teritoriju SAD-a, a to je bilo negdje oko 1892. godine. Grad je poseban i iz razloga što je 1893. godine u njemu naš Nikola Tesla prvi put demonstrirao radio-komunikacijski sustav.
Ovim gradom mogu reći da smo obišli sve bitne gradove u životu i radu Nikole Tesle. Teslu pratimo od mjesta njegovog rođenja u Smiljanu, preko Niagara Falls-a gdje je izgrađena hidroelektrana na temelju višefazne električne struje, preko St. Louisa do New Yorka u kojem je radio veći dio života, a gdje je i umro.











Naše novo prometno sredstvo: TOYOTA 4RUNNER