23.9.19

BEOGRAD HALFIRONMAN


Tri tjedna nakon IM utrke u Podersdorfu imao sam «polutku» u Beogradu. Volim ovu utrku i do sada sam nastupio na svima, a kako bi rekao Darko Savić «smatraj rješenim i startni broj 1 za 2020.» Dakle, i slijedeće godine sam u Beogradu, jer volim se vraćati u taj grad. Imam tamo hrpu prijatelja, poznanika i iskreno ima toliko dobrih lokala da je grehota ne probati roštilj u njima. 
Za razliku od prošlih godina jutro je bilo izuzetno hladno (nekih 7 stupnjeva) pa nakon priprema u zoni tranzicije Kraljica i ja smo se otišli grijati u auto, a tamo nam se priključio i Mihajlo. 
PLIVANJE:
A što reći. Uvijek isto. Start iz prvog reda , prvih 200-300 m full gas, a onda smanjiti na pristojnu brzinu i to držati do kraja. Tako je i bilo ove godine, ali u tih nekoliko prvih stotina metara nisam se dobro osjećao. Da li je to manjak zagrijavanja, ili hrpa klope koju sam dan ranije pojeo ne znam, ali mi je trebalo neko vrijeme da dođem sebi i uhvatim zaveslaj. Nakon tih početnih par stotina metara skupio sam se sa Željkom Šaban Miličić (isto kao i u Kotoru) te smo plivali jedno pored drugoga. Stigli smo i Gorana Pericu iz TK Šibenik te smo nas troje paralelno plivali do okreta kada sam prvi okrenuo na bovi, ali smo se ponovno poredali i tako plivali nekih 400 m do kraja. U tome trenutku oni odlaze naprijed i ako hoću tražiti izgovor zašto sam zaostao onda bi rekao da je to bila taktika, ali iskreno ponestalo mi je snage. Izašao sam iza njih nekih 50 m i nakon trka u T1 sjedam na Beast i krećem u drugi segment. 
BICIKL:
Kako je jutro bilo hladno, a na bajk sam sjeo mokar nisam htio prvih 20 min forsirati, jer sam se želio ugrijati na biciklu i tek tada početi voziti kako spada. Bicikl sam stiskao koliko sam mogao i moram priznati da sam sa vožnjom izuzetno zadovoljan. Prosječna brzina 35.3 kmh i taj segment završavam za 2:28 h.
TRČANJE:
Za razliku od prethodnih godina kada se trčalo 4 kruga od ove godine organizator je stazu postavio na način da se trči 3 kruga, a što mi je iskreno odgovaralo, jer nekako sve brže prođe. Malo lijevo – malo desno i krug brzo završi. Trčanje mi je uvijek najslabiji segment, ali iskreno, iako tempo to ne pokazuje trčao sam najbolje što sam mogao. Bolovi u zadnjoj lijevoj nozi su se javili i bilo je jasno da neću ostvariti zadani cilj, ali dao sam sve od sebe. Utrku sam završio za 4:52:50 h i za razliku od prethodne godine fulao sam PB za 1O sekundi. Ali s obzirom da sam prošlu godinu završio za 4:52:38 h mogu izuzetno biti zadovoljan, jer sam potvrdio PB samo 3 tjedna nakon IM utrke.
O ORGANIZACIJI UTRKE: 
U Begešu imam puno prijatelja, poznanika i smatram se već domaćim natjecateljem, a mislim da to i ekipa u Beogradu smatra pa ću ipak reći svoje mišljenje i o samoj utrci kao takvoj. 
Za razliku od prošle godine ova godina bila je stepenicu nazad. 
Što se tiče same Zone ona je bila čudna. Na ulasku o zonu nakon plivanja su navijačke klupe koje se moraju proći da bi se uzela oprema za bajk i onda se sa opremom opet treba vratiti na te klupe kako bi se presvuklo. Bicikli su bili natrpani jedni na druge (ja sam imao dobro mjesto i ovi prvi redni brojevi su bili korektno udaljeni jedni od drugih, ali kako su se brojevi dizali tako su i bicikli bili nabijeni).
Biciklistička staza je po meni fantastična, ali možda za razmisliti je slijedeće: 
-       produžiti biciklistički segment tako da se ne ide na most, a okret napraviti ili ispred ili iza mjesta na koji se ulazi na biciklističku stazu
-       šikana koja je ove godine bila postavljena na samom startu je vrlo loše bila označena kada se spušta sa mosta, a kada se uzme u obzir da se tamo nalaze i gledatelji koji i pretrčavaju stazu mogao bi biti veliki sigurnosni problem u trkama, a pogotovo onima koji stvarno jure
-       na dijelu staze dolaze mali Romi i pružaju ruke «high 5» i ekipa im baca bidone. To je veliki sigurnosti problem za sve: i njih koji pružaju ruke, i za bicikliste koji im daju «5», ali i za bicikliste koji nadolaze. Osim toga, klinci trče po bidone pa tu može biti svašta. 
Na trčanju iskreno jedini problem bi bilo taj što na okrjepnim stanicama nije bilo niti naranče, niti banana, ali to meni nije problem. Vjerujem da sporiji natjecatelji koji tek kreću u ovaj sport mogu se susresti sa tim nedostatkom.
Najveći propusti na trčanju su po meni: jako loše označena staza u dijelu koji se nalazi pored bubnjara pod Red Bull šatorom (kada se vraća za Ade Međice prema cilju na mjestu gdje se kreće u desno; tamo je bio sudac ali su i ljudi prešetavali, biciklisti su gurali bicikle i mislim da bi taj dio trebalo malo jasnije označiti i ograditi). Osim toga dijela trebali bi označiti dio gdje se ulazi u zadnjih 100 m za finish. 
Najveća zamjerka je za pobacane vreće sa opremom na jednoj hrpi. Mi natjecatelji iskazujemo poštovanje organizatoru na način da se vraćamo na istu utrku. Međutim, naći pobacane vreće sa kacigama na jednoj hrpi ostavlja ružnu sliku i pokazuje nepoštovanje prema nama. Naime, svi mi kupujemo opremu svaki zavisno od svojih mogućnosti i pazimo na nju da joj se nešto ne dogodi, ali naći opremu pobacanu kao vreće krumpira nije lijep prizor, a pogotova kada ekipa prebire po njima tražeći svoj broj. Iako je jedan natjecatelj prigovorio i činjenici da se iz zone sa biciklom moglo izaći bez pokazivanja broja te je veliki propust, jer da je nekome nestao bicikl organizator bi morao nadoknaditi štetu. Ja sam iz zone izišao bez da me je netko nešto pitao tako da sam se i sam osvjedočio o tome.
Startni paket s obzirom na kotizaciju je opet bio puno oskudniji nego proteklih godina te uvažavajući da kotizacija i nije tako mala mislim da i tu ima prostora za popravak. 
Vjerujem da je i sam organizator svjestan ovogodišnjih nedostataka i da će iduće godine isti biti otklonjeni. 
Ako utrka ne može rasti brojem učesnika ona može rasti kvalitetom. Raditi na ekskluzivnosti i nekim posebnim detaljima koji će biti zanimljivi natjecateljima rezultirati će da takva utrka bude u cijelosti popunjena. Međutim, što se mene tiče ja ću svakako u 7 sati u rujnu 2020. godine uz trubače startati na svojoj 4. «polutki» u Beogradu.
11Tri Beograd - statistika
2017
28:42
5.28
2:40.53
1:40
1:48.13
5:04.57

2018
28.53
4:05
2:28.52
3:43
1:47.08
4:52.38

2019
29.54
0:41 (greška u mjerenju)
2:28.50
2:21
1:47.04
4:52.47