30.8.23

Toskana u svoj svojoj ljepoti, Graz, Madrid, Toledo i Segovia


Prošle godine Kraljica i ja završili smo sa „stresnim“ razdobljem života, a to je bila adaptacija kuće u Sisku i plan za ovu godinu bio je posvetiti se našoj zajedničkoj strasti, a to su putovanja. Volimo putovati, volimo probavati nove stvari, stjecati nova iskustva u svakom pogledu, a kada uz to uspijem povezati i neko sportsko natjecanje ja sam prezadovoljan, a Kraljica malo manje.

Tako je bilo i lipnju kada smo se uputili u Toskanu kako bi sudjelovao na jednoj biciklističkoj utrci. 

TOSKANA- Siena, San Gimignano, Terme Saturnia, Montepulciano, Montalcino, Arezzo

Prije nekih 5 godina dok je Matija bio u Americi na studiju Klara, Kraljica i dečki proveli smo Uskršnje blagdane u sjevernom dijelu Toskane i to Ferrari, Firenzi, Pisi i Cinque Terre tako da smo taj dio dobro upoznali, pa da zakružimo priču oko Toskane plan za ovu godinu bio je središnji dio, a kako je moj plan bio voziti jednu biciklističku utrku to sam planirao odlazak u vrijeme utrke. Međutim, planovi se nekada ne ostvare onako kako se zamisle tako da nisam startao na biciklističkoj utrci zbog mehaničkog problema na biciklu, ali iskreno to mi nije nimalo žao, jer smo baš uživali. Puno šetnje, otkrivanja predivnih gradova i gradića, puno dobrog vina i još bolje kave, romantičnih trenutaka u krevetu ispunilo nas je za nastavak naših putešestvija. 

Neću sada opisivati gradove i ono što smo vidjeli, ali ono što moram podijeliti je stav da ćemo si mi Hrvati sami sebi uništiti turizam. Iskreno, nije mi problem platiti nešto što je dobro i nešto nakon čega se osjećam zadovoljnime, ali platiti da te netko šiša u meni budi takve reakcije i gnjev da sam sasvim druga osoba. I to je razlog zašto već dugo izbjegavamo ljetne praznike provoditi u RH. 









Siena katedrala

Terme Saturnia

Montelpuciano


Arezzo

Arezzo - Petrarkina kuća


Graz

Nakon povratka u Sisak posvetili smo se poslovima i redovnim zadacima s time da smo jedan dan proveli na jednodnevnom izletu u Graz sa Nekićima (Mario i ja smo obostrano vjenčani kumovi) i bilo nam je predivno. Bio sam u Grazu nekoliko desetaka puta i uvijek smo iste stvari radili tako da smo se sa Nekićima posvetili baš turističkom upoznavanju Graza. Bilo nam je predivno te smo čekali slijedeće naše putovanje.

Kako je slijedeće putovanje bio Istanbul, a koji sam opisao u prethodnom blogu to se prebacujem na putovanje sa kojega smo se upravo vratili (razlika između Istanbula i Madrida je 3 dana).



Madrid

Zagreb – Zrinjevac. Vrijeme radnje: veljača 2020. godina. Nakon što sam uspješno završio jedan predmet na Trgovačkom sudu u Zagrebu pun euforije utrčavam u jednu turističku agenciju i nakon vrlo kratkog razmišljanja uplaćujem izlet za Madrid. Sav veseo dolazim doma i Kraljici javljam sretnu vijest. To je trebao biti naš vikend, ali corona je sve poremetila tako da smo put otkazali te je trebalo proći tri godine da odemo na izlet u Madrid koji nas je u konačnici oduševio. Grad je predivan; fasade na zgradama su sve uređene, izuzetno je čist i siguran. Kako je to veliki grad kroz ovaj izlet samo smo malo zagrebali u njegovu i povijest i atrakcije, ali to je i dobro, jer imamo razloga za vratiti se. Kako smo išli sa agencijom (nekako nam je to bilo lakše s obzirom na još dva grada koja su bila u aranžmanu) bili smo smješteni u hotelu koji je 10 stanica podzemnom željeznicom udaljen od centra. Kako je vožnja u jednom smjeru 0,60 centi to smo kupili karnet za 10 vožnji i s obzirom na prijevoz bili smo sigurni. Pored upoznavanja grada bitno nam je i grad upoznati i kulinarski pa bih ovdje izdvojio restoran Botin – koji je prema Guinnisovoj knjizi rekorda najstariji restoran na svijetu, jer neprestano radi od 1725. godine. Pokušao sam mjesto rezervirati preko interneta i prvi slobodan termin je bio početkom listopada. Koje razočarenje! Doći u Madrid, a ne ručati tamo. Međutim, kakav jesam kažem Kraljici „Ajmo mi direktno tamo pa ćemo se nekako snaći za mjesto.“ Tako je i bilo. Malo sreće, malo pregovaranja i možemo se pohvaliti da smo jeli u Botinu. Isto tako, za preporuku je i Taberna de Penalver koja je poznata po paellama i ima ih preko 15 različitih, a mi smo jeli sa morskim plodovima. Inače bili smo smješteni u četvrti Ciudad Lineal, ali kako smo prvi dan otkrili LBGTQ četvrt „Chueca“ sa puno restorana i poznatom Tabernom Angel Sierra to više nismo niti pokušavali sjediti i pijuckati drugdje već jedino tamo. Puno mladih ljudi i nekako sa „strane“ od žile kucavice i turističkog dijela grada (Gran Via) bilo je presudno zašto smo tamo provodili slobodno vrijeme nakon večere. 






Kraljevska palača

Madrid - katedrala

Botin

Toledo

Osim Madrida bilo smo na izletu u Toledu koji nas je fascinirao katedralom koja je stara 800 godina i u kojoj se nalazi zlatna relikvija Kraljice Izabele koja je teška 17 kg, a sa ostatkom koji ju okružuje ista je teška 200 kg što zlata što srebra i optočene hrpetinom dragog kamenja. Da se pita prosječnog turistu koji je poznatiji grad Toledo i Segovia odgovor bi u većini slučaja bio Toledo, ali Segovia nas je oduševila daleko više nego Toledo. 

Segovia

Prije svega upečatljiv je rimski aquaduct na ulazu u grad, a kada se uđe u grad i prođe između gradskih ulica gdje svaka kuća priča priču dolazi se do predivnog trga na kojemu se nalazi predivna katedrala. Koliko je katedrala u Toledu upečatljiva iznutra to je katedrala u Segoviji spektakularna izvana. Nakon katedrale i kroz židovsku četvrt dolazi se do predivnog dvorca koji svakoga ostavlja bez teksta. Naravno i ovdje smo jeli u restoranu koji je star preko 130 godina (Dueqe).

Ovo putovanje nas je baš oduševilo, ali nemamo vremena evocirati uspomene, jer imamo taman toliko vremena koliko nam je potrebno za oprati neke stvari, jer idemo dalje… ne tako daleko, ali u jedan predivan grad u kojemu imamo predivne prijatelje…. ali za sada toliko…pratite blog..






Segovia katedrala