20.11.17

NEMANJA KORAĆ

  1. Nemanja ili treneru predstavi nam se . Tko si ? Što si? Čime se baviš?
- Trenerskim poslom se bavim oko 7 godina, najčešće sarađujem sa ljudima iz sveta triatlona, ali neretko su tu i sportisti iz sveta trčanja, biciklizma i plivanja.
  1. Molio bih te da nam kažeš koji je tvoj najljepši sportski događaj u kojem si sudjelovao?
- Svaki sportski događaj je poseban i iza sebe nosi lepu priču. Ovaj put bih izdvojio ITU Svetsko prvenstvo u triatlonu 2010. godine, kao i Evropski kup u Grčkoj iste godine.
  1. Mene treniraš već drugu godinu, ali pored mene imaš puno drugih sportaša koje treniraš. Što očekuješ od sportaša kojeg treniraš? Kako motivirati sportaša amatera ?
- Za sportistu koji se bavi sportovima izdržljivosti je najbitnije, pored upornosti, volje i želje za treningom, da bude realan u pogledu svojih trenutnih mogućnosti i ciljeva, kao i da poseduje strpljenje koje igra veoma važnu ulogu u sportovima kao što su daljinsko trčanje, triatlon, biciklizam, plivanje … Obzirom da najveću grupu sportista sa kojima sarađujem čine oni koji se sportom bave na amaterskom nivou, odnosno sve rade iz čiste ljubavi prema tom sportu, njih nije teško motivisati. Naprotiv, često se dešava da ih moram “kočiti” u treningu, kako se ne bi desio suprotan efekat od planiranog, već da forma bude tempirana u vreme kada je glavno takmičenje na programu.
  1. Znam da pratiš našu Sisačku divlju trkačku ligu i da si upoznat da su mnogi ligaši trkači amateri. Molio bih te dana nam ukratko objasniš neki trkački termin po tvojem izboru.
- Fartlek trening, za čije se korene u primeni u sistemu treninga vezuje Švedska, podrazumeva miks dva metoda treninga – intervalnog i kontinuiranog. To je zapravo veoma jednostavna forma trčanja gde se smenjuju brže (tempo) i sporije (oporavak) trčanje. Fartlek trčanje se može praktikovati na vreme (npr. 60sec brza deonica + 60sec oporavak) ili na distancu (npr. 200 + 200m po istom principu). Početnicima u trčanju, pogotovo onima koji tek počinju upražnjavati sportske aktivnosti, bih savetovao da smenjuju periode laganog, umerenog trčanjem i hodanja.
  1. I za kraj 3 najbolje trkačke pjesme po tvome izboru i 3 najzanimljivije trke po tvome izboru.
-  Nisam veliki ljubitelj slušanja muzike tokom treninga trčanja, više volim osluškivati oko sebe, pogotovo ako trčim u prirodi. Uprkos tome, moj izbor bi bio nešto od Linkin Park-a, ACDC i možda neki electro house mix

Što se trka tiče, zanimljivo je trčati po praznim ulicama većih gradova, pa bih izdvojio Maratone i polumaratone u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.