16.6.19

KESZTHELY HALFIRONMAN

Kraljica i ja 
Jednu ironman dionicu od Siska smjestio se madžarski grad Keszthely. Sam naziv ne znam niti pročitati, ali u njemu se već nekoliko godina za redom održava festival triatlona, jer tijekom vikenda skoro sve triatlonske discipline (osim ironmana) su zastupljene. S obzirom na blizinu, ali i informacije koje sam prikupio o utrci odluka je pala da idem na ovu utrku, tj. da će mi ovo biti 12 halfironman u mojoj sportskoj karijeri. Nekoliko dana prije utrke svi natjecatelji su dobili mail u kojem je bio link na stranicu organizatora – web shop.
Uz navedeni link svatko od nas je dobio poseban kod kojim smo u web shopu mogli izabrati stvari u protuvrijednosti od 50 eura i te bi nas stvari čekale u startnom i finisherskom paketu. Ostatak koji ne bi «potrošili» biti će doniran u humanitarne svrhe. Po meni totalno nešto novo i svaki finisherski paket je personaliziran. Ali krenimo na utrku.
Pred start utrke
PLIVANJE
Na brifingu dan prije utrke organizator nije bio siguran da li će biti «no wetsuit swim» ili «wetsuit swim» iako je temperatura Balatona bila 26 stupnjeva tako da sam u jutro ipak došao sa neoprenom. Naravno, da je utrka bila  «no wetsuit swim», a što meni nije nikakav problem. Start je sa glavne plaže i sigurno nekih 200 – 300 m dubina jezera je oko pol metra tako da se trebalo pažljivo plivati. Pliva se jedan krug od 1900 m, ali organizator nas je upozorio da će plivanje biti nešto duže s obzirom na valove koji su se upravo počeli dizati. Kao i uvijek start iz prvog reda, full gas naprijed i nekih 200 m sam bio u prvoj grupi plivača. S obzirom na valove ovdje nema onog bazenskog plivanja kada se ruka izdužuje već dolazi do izražaja ows plivanje – široki zaveslaji i maksimalno iskorištavanje snage vala. Samo plivanje je bilo stresno, jer je vrlo teško uhvatiti pravi ritam s obzirom na valove koji ga razbijaju, ali to je ono što volim. Tko nije probao plivati po valovima ne zna o čemu pišem, ali ovo me je podsjetilo na moje najbolje dane daljinskog plivanja. Oooo, jedva čekam 22. 6. i prvu ows utrku nakon dugo vremena.
Plivanje završavam u vremenu 34 min sa isplivanih 2080 m, a iz vode izlazim nekoliko metara ispred Dejana Patrčevića !!! Hej, ispred Deje !!!
Od samog izlaska iz jezera do T1 zone ima nekih 200 m i ulaskom u zonu vidim da je hrpa bicikala tamo, a što znači da sam opet dobro plivao
Ah, što reći? Kaljuža
BIKE
"Šaptač Beast-u"

Pred utrku u zoni - svaki natjecatelj je mogao imati 2 pratitelja
koji su mogli ući u zonu 
Ova biciklistička staza je čudo. Prvih 15 km vozi se na relativno lošem asfaltu dok se ne izađe iz grada, a onda sva ljepota dolazi do izražaja. Nakon tih početnih 15 km staza se nastavlja preko zatvorenog autuputa daljnjih 30 km gdje je okret i povratak drugom stazom autoputa 15 km. Tu je ponovni okret i nazad u grad. Tko kaže da je Madžarska ravna taj se grdno vara, jer je ova staza imala 970 m visinske razlike. Ja sam se patio na biciklu, jer ovakva konfiguracija staze gdje se izmjenjuju uzbrdica sa nizbrdicom kida ritam vožnje, a s obzirom na strah na nizbrdici ono što sam izgubio penjajući se nisam mogao nadoknaditi spuštanjem. Međutim, na bajku sam dao sve od sebe, ali svi sa kojima sam pričao si mu rekli da ova utrka nije utrka gdje se može loviti PB pa me je to na neki način utješilo. Prije same utrke popio sam 0,5 l izotoničnog pića, a na bajku pored 2 gela, energetske pločice popio sam sigurno preko 3 l tekućine. Iako Sunce nije pržilo kao dan ranije bilo je izuzetno vruće i sparno vrijeme tako da sam i na ostalim biciklistima mogao vidjeti da pate i da im nije svejedno dok su vozili. Još sam pod dojmom biciklističke staze koja je predivna i da se ova utrka održava u jesen ili rano proljeće siguran sam da bi bila još više popunjenija. Biciklistički dio utrke završio sam za 2:52 sata i sa prosječnom brzinom 30,8 km/h. Jesam li mogao brže?? Na ovoj utrci nisam.
TRČANJE
Uh, trčanje… što reći o trčanju koje je krenulo negdje oko 11.30 sati – taman kada je Sunce počelo isijavati. Staza je prokleto «nategnuta» tako da svaki pokušaj taktiziranja pada odmah u «vodu». Naime, prvih 1 km je ravan, onda slijedeći km je lagana uzbrdica, pa je opet ravno, pa je nekih 1,5 km nizbrdica. Trči se na 4 različite podloge – asfalt, kamene kocke, betonske kocke i šljunčana staza tako da je i ovo razlog zašto je vrlo teško postići ujednačen tempo trčanja. Nakon utrke u razgovoru sa Dejanom on je prokomentirao da je u ovoj utrci bitno izabrati model tenisica, jer mekaniji modeli mogu uzrokovati trkaču samo patnju pa čak i odustanak od trčanja. 
Ja trčim, a Kraljica se zeza
Moja taktika u trčanju je bila «samo preživjeti» i upisati još jednu utrku završenom. Nikakav rezultat na trčanju nisam lovio, jer mi je tijekom cijelog trčanja zadnja lijeva loža bila na granici otkazivanja tako da sam s obzirom na sve zadovoljan. Moram napisati da je na svim okrijepnim stanicama bilo svega i doista ova utrka je organizirana na jednom vrlo visokom nivou. Nisam siguran da ću se i iduće godine vratiti, jer mi je ideja vidjeti što više različitih mjesta i utrka, ali ovu utrku doista preporučujem svima. Trkačka staza je bila nešto duža (20 km 800 m) tako da sam taj segment odradio za 2:01.39 h.
Sve u svemu predivan vikend sa Kraljicom u Madžarskoj. Dok sam ja vozio bajk ona je uživala uz kavu i hladnu limunadu, ali na trčanju «pokrila» je sve bitne dijelove staze tako da imam fotke sa svih strana utrke. 
I za kraj, nakon dana odmora veseo sam što sam se natjecao na ovoj utrci. Bilo je teško, bilo je pakleno, ali ono što te ne uništi to te ojača.  I zato, idemo dalje u nove utrke, u nove pobjede, u nova predivna druženja....


GARMIN PROFIL UTRKE