22.7.17

PODGARIĆ

Treća lokacija na koju sam se zaputio sa svojom Bjuti a iz serijala «Spomenici» bio je posjet spomeniku koji se nalazi u mjestu Podgarić u Moslavini, a koji je izradio poznati hrvatski kipar Dušan Džamonja. Od Jazvenika do Podgarića ima točno 51 km te je ovo bila vrlo zahtjevna vožnja od preko 100 km i to na temperaturi zraka preko 35 stupnjeva, a tim više što se do spomenika dolazi vožnjom preko brda Podgarić (oko 9 km ukupnog uspona).
Sam spomenik visok je 10 metara, a širok 20 metara. Na izradi spomenika Dušan Džamonja započeo je 1965. godine, a svečano je otvoren 1967. godine.

Ovaj spomenik jedan je od primjera apstraktne plastike, koja predstavlja stilizirana krila slobode i pobjede. Krila na spomeniku su vodoravno položeni rebrasti krakovi, od kojih su dva na jednom, a tri na drugom krilu. Tijelo spomenika spojeno je sa tlom preko kvadratne baze, što simbolizira penetraciju u prostor, odnosno crpljenje energije iz same Zemlje. Saćasti amblem, sastavljen od uglastih komada svijetlog aluminija simbolizira život, što u završnici objedinjuje spomenik u simbol pobjede života nad smrću i porazom. (podaci uzeti sa wikipedije).

RELIVE PREGLED VOŽNJE
https://www.relive.cc/view/1087787843
GARMIN PROFIL VOŽNJE