16.7.16

5 KM - UTRKA ŽENE - Petra Mijić i Antonia Buličić





Posvećenost. Ljubav. Ludost. Odricanje. Ove četiri riječe krase ove dvije plivačice. Antonia Buličić i Petra Mijić u svojim prvim utrkama na ovom nivou pokazale su da se mogu boriti sa najboljim plivačicama svojeg uzrasta na svijetu. I ne samo boriti, već u narednim godinama biti strah i trepet ostalima te osvajati medalje.
Sama utrka na 5 km krenula je po oblačnim, hladnom i vjetrovitom vremenu gdje je temepratura jezera bila oko 18 stupnjeva. Naša Petra pokazala je da je plivačica za najviše dosege i prvih 3 km suvereno je vodila grupu. Međutim pred kraj utrke nedostatak iskustva i prevelika želja uzele su svoj danak te je završila na 14. mjestu na svijetu sa vremenom 1:04.13 h sa zaostatkom od 25 sekundi iza prve. Svojom utrkom i pristupom utrci pokazala je da je pravi fajter i da se na nju u narednom periodu može ozbiljno računati.
Za razliku od Petre naša Antonia Buličić krenula je u utrku malo rezerviranije i istu je završila na 17. mjestu sa vremenom 1:05.53 h i to sa 1min5sec zaostatka za prvoplasiranom natjecateljicom. Samo onaj tko ne poznaje sport može reći da ovu nisu neka vremena, ali biti 17. na svijetu je velika stvar.  Danas sam od Antonie dobio podatak da se Antonia svaki dan diže u 4.30 sati da bi stigla na trening u 6:00 sati. Jutarnji trening joj traje od 6.00 do 9,30 sati, a poslijepodnevni od 14.45 do 17.30. Dnevno oko 10 i više kilometara. I ono što je posebno za Antoniu - svaki dan na trening u Split dolazi iz Trogira (40 min u jednom smjeru, odnosno cca 2 sata svaki dan ode na putovanje). Ovo je "žrtva" naše Antonie, ali i njezine obitelji, a posebno oca koji je svaki dan dva puta iz Trogira vozi i na bazenu čeka da odradi trening. Antonia, možemo ti samo skinuti kapu do poda i reči: Poštovanje.


 Start:


Svaki plivač na oba zapešća ima čip za računanje vremena. Bez čipa nije moguće završiti utrku, odnosno ukoliko plivač izgubi čip mora doći do sudačkog mjesta ili broda i preuzeti rezervni čip. "Mala tajna" je da se narukvica po nekoliko puta zamota sa izolir trakom kako bi se spriječilo pucanje iste.

Zadnje pripreme pred trku i poneki savjet prije starta:


Iako neki smatraju da je bazensko plivanje ono pravo plivanje po meni nije tako. Plivati u grupi od 20 i više plivača traži od plivača prije svega inteligenciju kao i izuzetnu fizičku spremu. Kontrolirati poredak, valove, struje, položaj u grupi, predvidjeti kretanje ostalih, krenuti u finish ili u razmještanje u grupi, a da drugi to ne primijete i brojne druge okolnosti utječu na konačan poredak.  

5 km upravo gotovo:


I za kraj: Ovo je službena kapa koju smo imali na trci. Sramotno, ali istinito.




Nema komentara:

Objavi komentar